Az egészséges táplálkozás ételei, hozzávalói

Pici Poci

Pici Poci

Kelkáposzta saláta pörkölt pisztáciával és parmezán sajttal

2024. május 24. - szucsalfi

Amerikai paleo étel

Adag: 6 főre

Most egy egészen különleges paleo saláta receptjét osztom meg veletek. Önállóan is laktató, de paleo zsiradékban megsült húsokkal még ínycsiklandóbb lesz. Úgy gondolom, hogy hazánkban ezt a különleges salátát nem sokan készíthették eddig el.

Ebben a receptben bármilyen fajta kelkáposzta használható (azaz jó hozzá a kínai kel is), csak ügyeljünk arra, hogy a saláta elkészítése előtt néhány percig kézzel gyúrjuk, masszírozzuk, jól nyomogassuk a kelkáposztát az ujjaink és a hüvelykujjaink között. Így a levélzöldnek a kemény rostjai megpuhulnak és élvezetesebbek lesznek.

 

Hozzávalók:

Kelkáposzta: 1 ½ csokor kelkáposzta, bármilyen, tehát fodros kel és kínai kel is lehet. A másfél csokor nagyjából kb. fél kiló körül van.

Citromlé: 1 citrom leve és reszelt héja

Olaj: ½ csésze extra szűz olívaolaj

Sajt: ⅓ csésze frissen reszelt parmezán sajt, és még több a végére

Fokhagyma: 2 gerezd fokhagyma összetörve

Kakukkfű: 1 teáskanál szárított kakukkfű

Méz: 1 teáskanál méz

Só: ½ teáskanál tengeri só vagy himalája só

Bors: ¼ teáskanál aleppói bors. Az aleppói szír bors nem bors, hanem őrölt enyhén csípős paprikapehely, vagy őrölt enyhén csípős pirospaprika.

Mazsola: ⅓ csésze mazsola (nem kötelező)

Pisztácia: ½ csésze pörkölt és sózott pisztácia, durvára vágva

 

Elkészítés:

Vágjuk le a kelkáposzta leveleit a száráról, és vágjuk vagy tépjük durvára a leveleket. Az apróra vágott leveleket tegyük szűrőedénybe. Hideg víz alatti öblítés közben agresszíven gyúrjuk, masszírozzuk, nyomkodjuk össze a leveleket. Csináljuk ezt körülbelül egy percig, ez megpuhítja a kelkáposztát. Rázzuk meg a szűrőt, hogy a felesleges víz távozzon.

Egy nagy salátástálba keverjük össze a citrom levét és héját, az olívaolajat, a parmezánt, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a mézet, a sót és a paprikát. Hozzáadjuk a kelkáposztát és a mazsolát (ha használunk) és addig keverjük, amíg jól összekeveredik. A tetejére pisztáciát és ha kívánjuk, akkor még több sajtot teszünk rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://picipoci1.blog.hu/api/trackback/id/tr3918412759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása