Most egy egészen különleges paleo saláta receptjét osztom meg veletek. Önállóan is laktató, de paleo zsiradékban megsült húsokkal még ínycsiklandóbb lesz. Úgy gondolom, hogy hazánkban ezt a különleges salátát nem sokan készíthették eddig el.
Ebben a receptben bármilyen fajta kelkáposzta használható (azaz jó hozzá a kínai kel is), csak ügyeljünk arra, hogy a saláta elkészítése előtt néhány percig kézzel gyúrjuk, masszírozzuk, jól nyomogassuk a kelkáposztát az ujjaink és a hüvelykujjaink között. Így a levélzöldnek a kemény rostjai megpuhulnak és élvezetesebbek lesznek.
Hozzávalók:
Kelkáposzta: 1 ½ csokor kelkáposzta, bármilyen, tehát fodros kel és kínai kel is lehet. A másfél csokor nagyjából kb. fél kiló körül van.
Citromlé: 1 citrom leve és reszelt héja
Olaj: ½ csésze extra szűz olívaolaj
Sajt: ⅓ csésze frissen reszelt parmezán sajt, és még több a végére
Fokhagyma: 2 gerezd fokhagyma összetörve
Kakukkfű: 1 teáskanál szárított kakukkfű
Méz: 1 teáskanál méz
Só: ½ teáskanál tengeri só vagy himalája só
Bors: ¼ teáskanál aleppói bors. Az aleppói szír bors nem bors, hanem őrölt enyhén csípős paprikapehely, vagy őrölt enyhén csípős pirospaprika.
Mazsola: ⅓ csésze mazsola (nem kötelező)
Pisztácia: ½ csésze pörkölt és sózott pisztácia, durvára vágva
Elkészítés:
Vágjuk le a kelkáposzta leveleit a száráról, és vágjuk vagy tépjük durvára a leveleket. Az apróra vágott leveleket tegyük szűrőedénybe. Hideg víz alatti öblítés közben agresszíven gyúrjuk, masszírozzuk, nyomkodjuk össze a leveleket. Csináljuk ezt körülbelül egy percig, ez megpuhítja a kelkáposztát. Rázzuk meg a szűrőt, hogy a felesleges víz távozzon.
Egy nagy salátástálba keverjük össze a citrom levét és héját, az olívaolajat, a parmezánt, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a mézet, a sót és a paprikát. Hozzáadjuk a kelkáposztát és a mazsolát (ha használunk) és addig keverjük, amíg jól összekeveredik. A tetejére pisztáciát és ha kívánjuk, akkor még több sajtot teszünk rá.