Az egészséges táplálkozás ételei, hozzávalói

Pici Poci

Pici Poci

Kínai chop suey.

2024. június 15. - szucsalfi

Két adag

Mi is a chop suey?
Egy kínai-amerikai étel, amely húsdarabokból, vízi gesztenyéből és más zöldségekből áll, általában wokban kevergetve sütik, majd rizzsel tálalják.
A chop suey-t sokszor bármilyen maradék húsból is készítik. Az étel eredete dél-Kína Guangdong tartományából származik. Az innen Amerikába kivándorló kínai aranybányászok és vasút építők honosították meg. Az étel annyira népszerű volt ezen bevándorlók körében, hogy a régió nem kínai emberei is megkóstolták és megkedvelték és így terjedt el Amerikában. És most remélem hogy Magyarországon is.
Érdekes, hogy az eredeti receptben zsír van hozzávalóként írva. Ezek szerint a kivándorló kínaiak megszerethették a zsírt és ételeiket Amerikában zsírban és nem olajban sütötték.
Ha végigolvassátok a receptet, látjátok, hogy nagyon egyszerű elkészíteni. Úgy hogy nosza, valamikor vágjatok bele.

Hozzávalók:
Fél kiló sovány sertéshús (vagy bármilyen maradék hús is lehet) hosszúkás szeletekre vágva.
1 csésze hagyma vékonyra szeletelve.
1 csésze zeller keresztben vékonyra szeletelve. A levelek nem kellenek.
1 csésze kínai gomba. Távolítsuk el a gomba szárát és dobjuk ki. A gombafejeket áztassuk néhány percig, majd szeleteljük vékonyra. (Én a gomba szárát is mindig felhasználom).
5 darab kínai vízi gesztenye, amit vágjunk fel és szeleteljük vékony szeletekre. Ha nincs a piacon élő, akkor konzervben is lehet kapni.
1 evőkanál kínai sós szósz (például kínai szójaszósz)
1 evőkanál kínai édes szósz (sokféle édes kínai szósz van. Bármelyik jó a recepthez)
3 csepp szezámolaj
1 teáskanál kukoricakeményítő vízben feloldva, összekeverve
Zsír: 4-5 evőkanál (aki nem szereti a zsírt, az olajban is sütheti. De szerintem zsírban sütve finomabb)

Elkészítés:
Érdemes wokban sütni, de a serpenyő vagy vastag aljú fazék is megteszi.
A sertéshúst a zsírban félkészre sütjük.
Adjuk hozzá a hagymát és néhány percig süssük tovább.
Adjuk hozzá a zellert, a gombát, a kínai vízi gesztenyét és a sós szószt.
Fedjük le szorosan záródó fedéllel, és hagyjuk magában főni, amíg levet enged, ez körülbelül 8-10 perc.
Ha szükséges, időnként vizet vagy húslét adjunk hozzá és kevergessük, hogy nehogy leégjen.
Ezután csökkentsük a lángot, és kevergetve adjuk hozzá a kínai
édes szószt, a szezámolajat és a kukoricakeményítőt. Néhány percig kevergetve süssük tovább, és ha minden puha, már kész is.

Hosszúkás tányéron tálaljuk. Köretként a kínaiak (kínai módra) főtt rizst esznek hozzá és kínai teát isznak mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://picipoci1.blog.hu/api/trackback/id/tr4418428727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása