Mi is a chop suey? Egy kínai-amerikai étel, amely húsdarabokból, vízi gesztenyéből és más zöldségekből áll, általában wokban kevergetve sütik, majd rizzsel tálalják. A chop suey-t sokszor bármilyen maradék húsból is készítik. Az étel eredete dél-Kína Guangdong tartományából származik. Az innen Amerikába kivándorló kínai aranybányászok és vasút építők honosították meg. Az étel annyira népszerű volt ezen bevándorlók körében, hogy a régió nem kínai emberei is megkóstolták és megkedvelték és így terjedt el Amerikában. És most remélem hogy Magyarországon is. Érdekes, hogy az eredeti receptben zsír van hozzávalóként írva. Ezek szerint a kivándorló kínaiak megszerethették a zsírt és ételeiket Amerikában zsírban és nem olajban sütötték. Ha végigolvassátok a receptet, látjátok, hogy nagyon egyszerű elkészíteni. Úgy hogy nosza, valamikor vágjatok bele.
Hozzávalók: Fél kiló sovány sertéshús (vagy bármilyen maradék hús is lehet) hosszúkás szeletekre vágva. 1 csésze hagyma vékonyra szeletelve. 1 csésze zeller keresztben vékonyra szeletelve. A levelek nem kellenek. 1 csésze kínai gomba. Távolítsuk el a gomba szárát és dobjuk ki. A gombafejeket áztassuk néhány percig, majd szeleteljük vékonyra. (Én a gomba szárát is mindig felhasználom). 5 darab kínai vízi gesztenye, amit vágjunk fel és szeleteljük vékony szeletekre. Ha nincs a piacon élő, akkor konzervben is lehet kapni. 1 evőkanál kínai sós szósz (például kínai szójaszósz) 1 evőkanál kínai édes szósz (sokféle édes kínai szósz van. Bármelyik jó a recepthez) 3 csepp szezámolaj 1 teáskanál kukoricakeményítő vízben feloldva, összekeverve Zsír: 4-5 evőkanál (aki nem szereti a zsírt, az olajban is sütheti. De szerintem zsírban sütve finomabb)
Elkészítés: Érdemes wokban sütni, de a serpenyő vagy vastag aljú fazék is megteszi. A sertéshúst a zsírban félkészre sütjük. Adjuk hozzá a hagymát és néhány percig süssük tovább. Adjuk hozzá a zellert, a gombát, a kínai vízi gesztenyét és a sós szószt. Fedjük le szorosan záródó fedéllel, és hagyjuk magában főni, amíg levet enged, ez körülbelül 8-10 perc. Ha szükséges, időnként vizet vagy húslét adjunk hozzá és kevergessük, hogy nehogy leégjen. Ezután csökkentsük a lángot, és kevergetve adjuk hozzá a kínai édes szószt, a szezámolajat és a kukoricakeményítőt. Néhány percig kevergetve süssük tovább, és ha minden puha, már kész is.
Hosszúkás tányéron tálaljuk. Köretként a kínaiak (kínai módra) főtt rizst esznek hozzá és kínai teát isznak mellé.