Az egészséges táplálkozás ételei, hozzávalói

Pici Poci

Pici Poci

A fáraó molokhia levese

2024. május 24. - szucsalfi

Ókori egyiptomi paleo étel

Adag: 2-3 főre 

Ezt a receptet állítólag egy ősi egyiptomi fáraó sírjának a falán találták. Ha minden igaz, akkor akár valamelyik fáraó kedvenc étele is lehetett.

És ez a hozzávalók alapján egy paleo étel. No de, nem lennénk emberek, ha nem lennénk kíváncsiak arra, hogy mit ettek az egyiptomi fáraók?! Úgy hogy meg lehet próbálni. Az biztos, hogy az eredeti ízt nem lehet utánozni, hisz nálunk valószínű, hogy nem lehet molokhia levelet kapni, de a spenót kivállóan pótolja.

Ezt a levest nyugodtan hívhatjuk spenót levesnek, egy egyiptomi származású spenótlevesnek. Én jó régen egyszer megfőztem. Finom fűszeres, zamatos leves született belőle.

Ha még laktatóbbá akarjuk tenni, akkor főzzünk bele húst is. A fáraók kedvelték a gazella húst, és a vad húsokat (még a sündisznó húsát is megették). Ha megtehetjük kóstoljuk meg ezek közül valamelyikkel, de baromfi húst is tehetünk bele, hisz azt is szerették már az ókorban is. De ha teszünk bele húst, akkor a főzési idő jóval hosszabb lesz, erre figyeljünk oda. Én hús nélkül készítettem el.

Hozzávalók:

Alaplé: 1 liter csirkehúsleves, lehet bio csirke kockából is, vagy bio csirke levesporból

Bors: 1 mokkáskanál őrölt fekete bors vagy ízlés szerint

Fokhagyma: 3 apróra vágott fokhagymagerezd

Koriandermag: 1 evőkanál őrölt koriandermag

Liszt: 1 teáskanál nyílgyökér liszt, vagy más paleo liszt, mint például cassava liszt

Olaj: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Petrezselyemzöld: 4-5 evőkanál aprított petrezselyemzöld

Só: 2 teáskanál tengeri só vagy ízlés szerint

Spenót: 45 deka molokhia levél (egyiptomi spenótlevél) vagy sima magyar spenót 

Elkészítés:

Feltesszük főni az 1 liter csirke alaplét vagy 1 liter vizet melegítsünk fel, közben tegyük bele a leveskockát, vagy a levesport. Ha feloldódott a kocka vagy por, akkor 5-10 percig főzzük össze.

Ha felforrt, adjuk hozzá a spenótleveleket (molokhia egyiptomi spenótot, ha hozzájutunk). Én megfőztem ezt a receptet már és olyan spenótot tettem bele, amilyet kaptam. Vagyis itt Pattayán thai spenótot.

Főzzük közepes lángon 15 percig.

Közben az olívaolajban pirítsuk meg a fokhagymát, ha kész, keverjük bele az őrölt koriander magot.

Öntsük a levesbe a többi fűszerrel együtt (só, őrölt feketebors) és főzzük tovább a levest.

Keverjük el a nyílgyökér lisztet egy kis vízzel és adjuk a leveshez. Keverjük jól össze addig, míg csomómentes lesz és forraljuk fel.

Tegyük bele az apróra vágott petrezselyem levelet és 5-10 percig még főzzük tovább. Közben kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor még sózzuk, vagy borsozzuk meg.

Ajánlott forrón tálalni.

Nekem ízlett

A bejegyzés trackback címe:

https://picipoci1.blog.hu/api/trackback/id/tr2718412703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása