Ez az étel Andhrából származik. Ez a tartomány India déli partmenti régiójában található. Ez a hetedik legnagyobb állam területileg Indiában.
India a currys ételek hazája. Ahány állam, annyi currys íz. De az ínnyencek az andhra-i currys ételekért rajonganak. Ez az étel egy tájjelegű falnivaló. Ha elkészítjük, szó szerint igaz, hogy annyira finom, zamatos, hogy egy ültő helyünkben felfaljuk. Nem hazudok, próbáljátok ki. Legyetek az Andhrai currys csirke rajongói.
Hozzávalók:
Bors: 1 teáskanál feketebors
Csili: 2 szárított piros chili, hosszában vágva
Csirke: 1 feldarabolt egész csirke
Fahéj: 1 fahéjrúd őrölve
Fokhagyma: 10 gerezd meghámozott fokhagyma
Gyömbér: 5 cm hosszú meghámozott friss gyömbér
Gyöngyhagyma: 12 gyöngyhagyma , meghámozva (figyelem, az ázsiai gyöngyhagymák általában kisebbek, minta az európaiak, mondhatnám, hogy nagyságuk nagyjából egy nagyon nagy fokhagymagerezdnek felel meg)
Hagyma: 1 finomra szeletelt vöröshagyma
Kardamom: 8 kardamomhüvely őrölve
Koriander: 50 gramm apróra vágott korianderlevél
Kókusz: 150 gramm kókuszreszelék
Kurkuma: 1 teáskanál kurkumapor
Olaj: 5 evőkanál kókuszolaj (lehet zsír vagy pálmaolaj is. A pálmaolaj is paleo, csak európában rossz hírét keltik és nem ajánlják, mert a gyártáshoz kivágják az esőerdőket és így megszünnek a majmok élőhelyei. Thaiföld tiltakozik ellene, mert itt ültetvényeken termesztik a pálmát a pálmaolajhoz).
Római kömény: 1 teáskanál római köménymag a páchoz (figyelem, a római kömény nem azonos a magyar köménymaggal)+ még 1 teáskanálnyi római kömény őrölve a pirításhoz.
Só: 1/2 teáskanál tengeri só
Szegfűszeg: 5 szegfűszeg őrölve
Víz: 250 ml (1 csésze) víz, vagy húsalaplé
Elkészítés:
A gyöngyhagymát, a gyömbért, a fokhagymát, a római köményt, a feketeborsot, a szárított chilit és a kókuszreszeléket turmixgépben keverjük finomra, ha szükséges, adjunk hozzá egy kis olajat, hogy a keverék forogjon.
Ezt a fűszerkeveréket öntsük egy tálba, tegyük bele a csirkedarabokat és jól keverjük össze. 20 percre tegyük félre, hogypácolódjon.
Egy nagy fazékban melegítsük fel az olajat, és kevergetve pirítsuk meg a fahéjat, szegfűszeget, kardamont és a maradék római köményt, amíg aromás nem lesz.
Ha kész, adjuk hozzá a vöröshagymát és kis lángon kevergetve pirítsuk aranybarnára, ez körülbelül 3 perc.Tegyük bele a paradicsomot, és folytassuk apirítást kb. 5-8 percig.
Adjuk hozzá a csirkedarabokat a páccal együtt és a kurkuma port, és jól keverjük össze. Kevergetve süssük kb. 2-4 percig.
Adjuk hozzá a vizet (vagy alaplét) és a sót, és főzzük addig, amíg a csirke teljesen meg nem puhul, ez kb. 20-30 perc.
Díszítsük a korianderlevelekkel, és tálaljuk.
A paleóban a rizs tiltott, úgy hogy tálaljuk sült édesburgonyával. Szerintem édesburgonyával finomabb is.