Az egészséges táplálkozás ételei, hozzávalói

Pici Poci

Pici Poci

Currys csirke

2024. május 26. - szucsalfi

Indiai paleo étel.

Adag: 4-5 főre.

Előkészítési idő: kb. 40 perc.

Főzési idő: 40-50 perc.

 

Ez az étel Andhrából származik. Ez a tartomány India déli partmenti régiójában található. Ez a hetedik legnagyobb állam területileg Indiában. 

India a currys ételek hazája. Ahány állam, annyi currys íz. De az ínnyencek az andhra-i currys ételekért rajonganak. Ez az étel egy tájjelegű falnivaló. Ha elkészítjük, szó szerint igaz, hogy annyira finom, zamatos, hogy egy ültő helyünkben felfaljuk. Nem hazudok, próbáljátok ki. Legyetek az Andhrai currys csirke rajongói.

 

Hozzávalók:

Bors: 1 teáskanál feketebors

Csili: 2 szárított piros chili, hosszában vágva

Csirke: 1 feldarabolt egész csirke

Fahéj: 1 fahéjrúd őrölve

Fokhagyma: 10 gerezd meghámozott fokhagyma

Gyömbér: 5 cm hosszú meghámozott friss gyömbér

Gyöngyhagyma: 12 gyöngyhagyma , meghámozva (figyelem, az ázsiai gyöngyhagymák általában kisebbek, minta az európaiak, mondhatnám, hogy nagyságuk nagyjából egy nagyon nagy fokhagymagerezdnek felel meg)

Hagyma: 1 finomra szeletelt vöröshagyma

Kardamom: 8 kardamomhüvely őrölve

Koriander: 50 gramm apróra vágott korianderlevél

Kókusz: 150 gramm kókuszreszelék

Kurkuma: 1 teáskanál kurkumapor

Olaj: 5 evőkanál kókuszolaj (lehet zsír vagy pálmaolaj is. A pálmaolaj is paleo, csak európában rossz hírét keltik és nem ajánlják, mert a gyártáshoz kivágják az esőerdőket és így megszünnek a majmok élőhelyei. Thaiföld tiltakozik ellene, mert itt ültetvényeken termesztik a pálmát a pálmaolajhoz).

Paradicsom: 150 gramm felkockázott friss paradicsom (lehet cukormentes konzervparadicsom is)

Római kömény: 1 teáskanál római köménymag a páchoz (figyelem, a római kömény nem azonos a magyar köménymaggal)+ még 1 teáskanálnyi római kömény őrölve a pirításhoz.

Só: 1/2 teáskanál tengeri só

Szegfűszeg: 5 szegfűszeg őrölve

Víz: 250 ml (1 csésze) víz, vagy húsalaplé

 

Elkészítés:

A gyöngyhagymát, a gyömbért, a fokhagymát, a római köményt, a feketeborsot, a szárított chilit és a kókuszreszeléket turmixgépben keverjük finomra, ha szükséges, adjunk hozzá egy kis olajat, hogy a keverék forogjon.

Ezt a fűszerkeveréket öntsük egy tálba, tegyük bele a csirkedarabokat és jól keverjük össze. 20 percre tegyük félre, hogy pácolódjon.

Egy nagy fazékban melegítsük fel az olajat, és kevergetve pirítsuk meg a fahéjat, szegfűszeget, kardamont és a maradék római köményt, amíg aromás nem lesz.

Ha kész, adjuk hozzá a vöröshagymát és kis lángon kevergetve pirítsuk aranybarnára, ez körülbelül 3 perc. Tegyük bele a paradicsomot, és folytassuk a pirítást kb. 5-8 percig.

Adjuk hozzá a csirkedarabokat a páccal együtt és a kurkuma port, és jól keverjük össze. Kevergetve süssük kb. 2-4 percig.

Adjuk hozzá a vizet (vagy alaplét) és a sót, és főzzük addig, amíg a csirke teljesen meg nem puhul, ez kb. 20-30 perc.

Díszítsük a korianderlevelekkel, és tálaljuk.

A paleóban a rizs tiltott, úgy hogy tálaljuk sült édesburgonyával. Szerintem édesburgonyával finomabb is.

A bejegyzés trackback címe:

https://picipoci1.blog.hu/api/trackback/id/tr3518413865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása