Az egészséges táplálkozás ételei, hozzávalói

Pici Poci

Pici Poci

Cassava lisztből készült lepénykenyér

2024. május 28. - szucsalfi

Paleo étel.

Adag: 4 főre.

Hozzávalók a kenyérhez:

  • 2 csésze (5 deci) cassava liszt

  • 2 csésze (5 deci) nyílgyökér liszt

  • 2 teáskanál paleo tartár mártás. A receptjét lássd lejjebb.

  • 1/2-1 teáskanál szódabikarbóna

  • 1/2-1 teáskanál tengeri só, vagy ízlés szerint

  • Zsír, olívaolaj vagy pálmaolaj, amennyit felvesz a liszt (ez 5-6 evőkanál) + a sütéshez (én zsírban sütöttem ki)

  • 3-4 deci körüli meleg víz, vagy amennyit felvesz a liszt 

Tartármártás elkészítése: 

Tartármártás hozzávalók: 

3 db tojás sárgája
5 ek kókusz- vagy pálmaolaj
1 ek mustár
1 kk só
1 kk fehér bors
fél citrom leve
1 kk eritrit vagy más paleo édesítő
2 dl kókusz tejszín 

Tartármártás elkészítése:

A tojássárgáját a mustárral, az eritrittel vagy más édesítővel alaposan elkeverjük, majd vékony sugárban  5 evőkanál kókusz- vagy pálmaolajat adagolunk hozzá, közben folyamatosan kevergetjük egy kézi habverővel. Sózzuk,  hozzáadjuk  a fehér borsot. Belenyomjuk egy fél citrom levét és jól összekeverjük.
Kókusztejszínnel kikeverjük, ha szükséges utána ízesítünk. 

 

A kenyér elkészítése:

Egy közepes keverőtálban villával keverjük össze a cassava lisztet, a nyílgyökér lisztet, tartár krémet, a szódabikarbónát és a sót. Csepegtessünk 2-3 evőkanál pálma vagy olívaolajat, és addig keverjük, amíg kis csomók képződnek.

Adjuk hozzá a meleg vízet, és közben kanállal kevergetjük, amíg a tészta össze nem áll. Formázzuk 2 golyóvá, és hagyjuk, hogy a tészta a tálban 10 percig pihenjen, hogy hidratálódjon.

Eközben közepes lángon melegítsünk elő egy serpenyőt.

Osszuk fel a tésztagolyót két részre. Helyezzük az első felét két darab pergamenpapír közé, és nyújtsuk ki a kívánt vastagságig – nagyjából a serpenyő kerületéig. Én lisztes nyújtódeszkán nyújtottam ki.

Enyhén kenjük meg a serpenyőt az olajjal, majd óvatosan tegyük át a lapos kenyeret a serpenyőbe és nyomogassuk, símitsuk bele. Lehet hogy töredezik, ne ijedjünk meg, ujjainkkal foltozzuk be és nyomjuk újra össze.  Alig fogjuk észrevenni, amikor megfordítjuk.

A lepénykenyeret mindkét oldalán enyhén megbarnulásig és ropogósra süssük. Ez a vastagságától függ, de oldalanként kb. 2- 8 perc. Amíg az első lapos kenyér sül, nyújtsuk ki a másikat, majd ismételjük meg a sütési folyamatot, amíg mindkettő kisül. Ha a zsiradék kevés lenne, öntsünk a sütés közben alá. 

Ha kész, óvatosan vegyük ki és tálalhatjuk.

Érdekesség: ez a paleo kenyér pízzának is jó. Tegyünk rá amit gondolunk és igen finom. Tudom, mert kipróbáltam

A bejegyzés trackback címe:

https://picipoci1.blog.hu/api/trackback/id/tr6718415715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása