Adag: 4 főre.
Ez egy laktató, kiadós leves. Főételként is fogyaszthatjuk, főleg ha egy kis husikát is teszünk bele. Ami érdekes, hogy ezt az ételt eredetileg kenyér helyett kemény sajtokkal és friss idény gyümölcsökkel tálaljuk, de szerintem nyugodtan együnk mellé akár kenyeret is.
Hozzávalók:
350 gramm szárított kis szemű fehér bab
3 evőkanál vaj
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 sárgarépa, lekaparva, hosszában félbevágva és félkorongokra szeletelve
3 közepes burgonya, meghámozva és felkockázva
450 gramm póréhagyma a zöld szín zsenge részét is beleértve, 1 cm-esre szeletelve.
2 csésze víz
1 1/2 csésze tej
Só
Fehér bors
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselymet
Elkészítés:
-
Főzzük meg a babot nagyjából 1.5 liter vízben amíg puha nem lesz. Tegyük félre a babot és a levet is.
-
Egy fazékban olvasszuk meg a vajat, és dinszteljük meg benne a hagymát és a sárgarépát, amíg a hagyma átlátszó nem lesz. Adjuk hozzá a burgonyát és a póréhagymát, és pároljuk még körülbelül 5 percig. A zöldségeknek nem szabad megbarnulniuk. Adjuk hozzá a 2 csésze vizet, és hagyjuk főni, amíg a zöldségek megpuhulnak.
-
Adjuk hozzá a puhára főtt babot, és a 1.5 liter bablevet, a tejet, a sót, a borsot és a petrezselymet. Forraljuk fel. Kapcsoljuk alacsonyra a hőfokot, és főzzük 5-10 percig. Ha kész, tálalhatjuk.