Az egészséges táplálkozás ételei, hozzávalói

Pici Poci

Pici Poci

Thai gőzölt és grillezett tojás

2024. július 13. - szucsalfi

Thai étel.
Adag: 12 darab tojás.
Szerző: Szűcs Alfréd.

thai_gozolt_es_grillezett_tojas_img_20240705_074751_facen.jpg

Ezt a különleges tojást egész Ázsiában készítik, de kínai eredetű étel. Igen finom. Országonként kicsit változik a recept, de nem jelentősen. Én most a thai változatot közlöm. Önálóan is jó. De nagyon finom úgy is, hogy picit megsózzuk a felszeletelt tojást és a tetejére vajat teszünk. De tehetünk a tetejére kiskanál májkrémet vagy sült májat, főtt húst, de akár kaviárt is. Önálló köretként is jó sült- vagy rántott húsokhoz, pörköltekhez.

Hozzávalók:
12 egész tojás
2 teáskanál halszósz vagy 1 teáskanál világos szójaszósz és 1 teáskanál sötét szójaszósz. (paleósok egyiket se használják, hanem tegyenek bele csipetnyi sót).
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1 csipetnyi kurkuma por (opcionális, nem feltétel, hogy tegyünk bele). Csak a szebb szín miatt érdemes..

thai_gozolt_es_grillezett_tojas_img_20240711_2137181_facen.jpg

Elkészítés:
Egy nagy tűvel, vagy hegyes késheggyel óvatosan készítsünk 4-5 milliméteres lyukat a nyers tojások egyik végébe. Vigyázzunk, hogy a tojás héjának apró darabjai ki legyenek szedve és ne kerüljenek bele.


Egy tálba rázzuk ki a kis lyukon a tojások fehérjéjét és sárgáját.
Amint az összes tojás a tálban van, adjuk hozzá a halszószt (vagy szójaszószt, ha paleósok vagyunk akkor csak a sót) és az őrölt fekete borsot. Ha szebb színt akarunk, tehetünk bele csipetnyi kurkumaport is, de ez nem feltétel.


Alaposan keverjük össze (vagy turmixoljuk) az összetevőket, és a keveréket öntsük vissza a kis lyukon a tojáshéjba (vékony nyelű tölcsér kell hozzá, de jó a bébis üveg is a végén a gumi cuclival, aminek a végét levágjuk és így töltjük fel a keverékkel a tojást. Tény, hogy sok türelem kell hozzá, de a végeredmény megéri. A tojásokat ne töltsük fel teljesen, mert kifuthat, hagyjunk néhány millimétert feltöltés nélkül.

A feltöltött tojásokat kis csészékbe állítjuk, de lehetőleg a csészék legyenek olyan méretűek, hogy a tojás megálljon benne és ne dőljön el.
Egy fazékban öntsünk vizet a gőzöléshez. A fazekat tegyük a tűzhelyre és a vizet kezdjük forralni. Tegyük a fazékra a gőzölő edényt és tegyük bele az apró kis csészékbe elhelyezett tojásokat és az edényt fedjük le.
A gőzöléssel a tojás hamar megkeményedik. Ez elvileg 3-5 perc. De azért ellenőrízzük. A megfúrt részen a megszilárdult tojás egy kicsit mindig kibuggyan és ezzel látjuk is, hogy kész.


Ezután hűtsük le a tojást. Akár egy egész éjszakán is hűtőben hűthetjük, mert úgy elvileg még finomabb a végeredmény.
A kihült tojásoknak egy nagy tűvel, vagy egy vékony hegyes végű késheggyel szúrjuk ki a másik végét is.
Vékony fanyársat szúrjunk át a főtt tojásokon mégpedig úgy, hogy egy nyársra 3-4 tojás is felférjen.
Ez vagy 3 nyárs lesz 4 felnyársalt tojással, vagy négy nyárs lesz 3 tojással.


Ezután tegyük a tojásnyársakat grillrácsra és forgatva héjastól grillezzük. Addig süssük, míg a tojáshéjon barna égett foltok meg nem jelennek.
Ekkor vegyük le, mert kész.


Amikor lehűlt, meghámozhatjuk és fogyaszthatjuk. A tojás egyik végén apró fekete pontokat látunk, ez a leülepedett benne lévő őrölt fekete bors.


A meghámozott tojást érdemes felszeletelni. A szeletekre tehetünk csipet sót, pici vajat, de apróra vágott főtt húst is, sőt még májkrémet is. Nagyon finom thai étel. Persze önállóan is jó, úgy ahogy megsül és a csipetnyi són kivül nem teszünk rá semmit, de egy kis vaj azért még jobban feldobja az ízét.


Az ázsiai utcaételeseknél sok helyen kapható. Ne féljetek megkóstolni. De nyugodtan próbáljátok meg otthon elkészíteni, mert megéri.

thai_gozolt_es_grillezett_tojas_img_20340628_123904_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://picipoci1.blog.hu/api/trackback/id/tr6318446143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása