Pici Poci

Pici Poci

Csirke rizzsel

2022. május 18. - szucsalfi
Thai étel
4 főre

279719818_143927891526726_5355782925788142362_n.jpg

279568472_143927908193391_2546520848736386489_n.jpg

+ Akik Thaiföldre járnak, biztos hogy találkoztak ezzel a finom utcaétellel. Sok helyen kapható. Nekem az egyik kedvencem. De tudom, hogy sok idejáró barátom is favorizálja. Annyira jó, hogy akár naponta is megkívánhatjuk.
+ Valamikor mi mindig úgy ejtettük, hogy ‘hamandgáit’ kérünk és a thai neve valóban hasonló, “Khao man gai”, csak mi hamandgáinak értettük.
+ Eljött hát az ideje, hogy megosszam veletek ennek a fenséges és olcsó (általában 30-40 baht) ételnek a receptjét.
+ Eredetileg a kínai Hainan szigetének specialitása, amelyet a sok szegény kínai bevándorló hozott Thaiföldre. Leleményesnek és gazdaságosnak kellett lenniük. Ezért semmit sem pazaroltak el.
+ Az egész csirkéből húsleves alaplevet készítettek. A húsleves alaplé egyuttal folyadékként szolgált a rizs főzéséhez, levesként is fogyasztják, és a kísérő mártáshoz is használják.
+ Mindenhol könnyű észrevenni a kampón lógó főtt csirkéket, amelyeket egy nagy rizsfazék, vagy sárga színű kurkumás rizsfazék kísér.
+ Ennek az ételnek isteni illata van, és ez az illatos rizs vonza az éhes embereket, egyszerűen varászlatos elképesztő sikerű étel. A legtöbb thaiföldi ételt a thaiak körbeülik és megosztják egymás között, de ez a leves más, itt garantáltan inkább az "egy személy - egy tányér" a példa. Az ehhez az ételhez kis csészékben felszolgált leves szívet melengető, és teljessé teszi ezt az étkezést és napunkat.
Amit nagyon meg kell jegyezni, hogy sikerüljön azok a következők.
- A csirkéből alaplevet főzünk. Ebből az alapléből főzünk húslevest is és ebből az alaplében főzzük meg a rizst.
A csirke mellét és a combját leszedjük a megfőtt egész csirkéről és feldarabolva rátesszük a rizsre. Majd mellé tálaljuk az alapléból főzött húslevest és az egyébb lenn megadott kísérőket.
 
Hozzávalók:
+ Bors (1-2 csipet bors)
+ Cukor (1-2 csipet cukor)
+ Csirkehús (1 egész csirke)
+ Fokhagyma (8 gerezd fokhagyma)
+ Koriander (2 koriander gyökér, lekaparva és összezúzva). Ne féljünk az arányoktól, a koriandergyökér nagyon vékony és csak néhány centi hosszú.
+ Koriander (1 marék korianderzöldje)
+ Olaj (4 evőkanál étolaj, itt általában vagy pálmaolajat vagy szójaolajat használnak)
+ Rizs (500 g rizs)
+ Rizs (100 g ragadós rizs, legalább 3 órán át meleg vízben áztatva)
+ Só (1-2 csipet só)
+ Víz (4 liter víz)
 
A húsleves hozzávalói:
- Bors (1-2 csipet fehér bors)
- Hagyma (1 evőkanál újhagyma, apróra vágva)
- Koriander (1 evőkanál korianderlevél)
- Szójaszósz (1 evőkanál világos szójaszósz)
- Tök (1 kis zöld tök, meghámozva, kimagozva és felkockázva)
 
A mártás hozzávalói:
Alapleves (4 evőkanál csirkealaplé)
Cukor (1 teáskanál cukor)
Gyömbér (1 evőkanál gyömbér, apróra vágva)
Paszta (4 evőkanál sárga babpaszta)
Szójaszósz (1 evőkanál sötét szójaszósz)
 
A tálalás hozzávalói:
Koriander (Korianderlevél megtépkedve)
Uborka (1/2 uborka, szeletelve)
Zöld aprószemű chilipaprika
Aprószemű fokhagyma (a thaiak hámozás nélkül eszik az ételhez)
 
Az alapleves és a csirkehús főzése:
- Mossuk meg és tisztítsuk meg az egész csirkét. Tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel a 4 liter vízzel, adjunk hozzá sót, borsot, 3 gerezd fokhagymát, koriander gyökeret és szárat, kapcsoljuk alacsony hőfokra és kezdjük el főzni.
- 30-40 percig főzzük, rendszeresen habozzuk le. Kapcsoljuk le a lángot, és hagyjuk a csirkét a levesben kihűlni.
- Ha kihült akkor vegyük ki a csirkét, vegyük le a bőrét, és távolítsuk el a csontokat. A húst tartsuk külön. A fölösleges zsiradékot lemerjük a levesről és leszűrjük.
- A megfőtt fokhagymát apróra vágjuk, és félretesszük.
 
Rizsfőzés:
- Keverjük össze a 2 fajta rizst, öblítsük le jól, és csepegtessük le. Egy nagy fazékban közepes lángon hevítsünk olajat, adjuk hozzá az apróra vágott főtt fokhagymát, és pirítsuk aranyszínűre.
- Vegyünk ki belőle 1 teáskanálnyi sült fokhagymát, és tegyük félre papírtörlőn.
- A maradékhoz adjuk hozzá a rizst, és néhány percig keverjük tovább. Ízesítsük sóval és cukorral. Kanalazzunk annyi húslevest a rizsre, hogy ellepje.
- A legtöbb thaiföldi ember nem méri ki a rizshez a vizet, vagy a húsleves alaplevet, hanem csak annyi vizet vagy alaplét vesz, hogy a rizst borító folyadék a mutatóujja első és második ujjpercének a magassága között legyen. De mi itt, hogy még finomabb legyen, a húsleves alaplével főzzük meg és nem vízzel. Keverjük jól össze, fedjük le fedővel, és főzzük nagyon alacsony lángon, amíg a rizs meg nem fő. Ez körülbelül 20 percet vesz igénybe. Ha szükséges, adjon hozzá még húsleves alaplevet.
 
A kísérő húsleves főzése:
- Forraljuk fel újra a maradék húsleves alaplevet, adjuk hozzá a zöldtököt, és főzzük körülbelül 10 percig. Adjuk hozzá a szójaszószt, a borsot, az újhagymát, a koriandert és a félretett sült fokhagymát.
 
A mártás (szósz) elkészítése:
- Keverük össze az összes hozzávalót a mártáshoz, és azt is jól keverük össze.
 
Tálalás:
- A megfőtt rizs egy részét kanalazzuk egy tányérra, szeleteljük fel a megfőtt csirkehúst, és tegyük a tetejére.
- Díszítsük uborkával, újhagymával, és korianderlevéllel.
- Tálaljunk mellé egy csésze levest, egy kis tányér mártást, apró zöld vagy piros csilipaprikát és fokhagymát. Érdekesség, hogy a thaiak a fokhagymát héjastól eszik hozzá, igaz, hogy a fokhagyma amit az ételhez tálalnak, kisebb mint a magyar.
Ui.
- Ha még ízeseb ételt akarunk főzni, akkor a főtt rizst kicsit olajon pirítsuk meg, de közben tegyünk hozzá néhány nagyon apróra vágott zöldséget, úgy mint sárgarépa, újhagyma és tojás, esetleg egy kevés kurkumát. Jól keverjük össze és addig süssük, míg a zöldségek és a tojás megsülnek. De ne égessük le. Ha valaki nem érti, mert egy kicsit bonyolultnak tűnik az étel megfőzése, az kérdezzen.

A bejegyzés trackback címe:

https://picipoci1.blog.hu/api/trackback/id/tr9617832233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása