Vietnami étel
4 adag
Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 10 perc
Mindenki, egye fene, majdnem mindenki szereti a hasát és egy jó ebéd után szívesen fogyaszt desszertet.
Én most egy vietnámi csemegét kínálok nektek, mármint a receptjét.
Könnyű elkészíteni.
Minden alapanyag Magyarországon is megvásárolható az Ázsiai boltokban.
Csak egy kis utánjárás.
De megéri a lustaságot legyőzni és felkeresni a szakboltokat.
Ez a szupergyors desszert hidegen és melegen is finom.
Megjegyzés:
A szágógyöngyök a szágópálma keményítőjéből készült apró fehér golyók. Főzéskor megpuhulnak és átlátszóvá válnak, és ragadós szerkezetükkel segítenek besűríteni a kókusztejet vagy a vizet. A sago gyöngyöket általában csomagban árulják.
Hozzávalók:
Banán: /6 kis vagy 3 nagy érett banán, meghámozva, hosszában félbevágva, majd vastag szeletekre vágva/
Cukor: /100 g (1/2 csésze) cukor/
Kókusztej: /500 ml (2 csésze) sűrű kókusztej/
Pandanuszlevél: /1 megmosott és csomóba kötött pandalevél, vagy néhány csepp pandan- vagy vaníliaesszencia (nem kötelező)/
Só: /1/4 teáskanál só (nem kötelező)/
Szágógyöngy: /3 evőkanál szágógyöngy, leöblítve és lecsepegtetve/
Szezámmag: /4 evőkanál szezámmag, serpenyőben 10 percig szárazon pirítva, amíg megbarnul, de ne égjen le/
Víz: /250 ml (1 csésze) víz/
Elkészítés:
A vizet, a kókusztejet, a pandanlevelet vagy -esszenciát, a cukrot és a sót (ha használunk) egy nagy lábasban közepes lángon, állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik.
Csökkentsük a hőfokot alacsonyra, adjuk hozzá a szágógyöngyöket, fedjük le, és alacsony hőfokon, időnként megkeverve pároljuk 5-7 percig, amíg a szágógyöngyök félig megfőnek.
Adjuk hozzá a banánt, és fedő nélkül pároljuk további 5-7 percig, időnként megkeverve, amíg a szágógyöngyök áttetszővé válnak.
Vegyük le a tűzről.
Tálaljuk hidegen vagy melegen, egyéni tálkákban, a tetejére szezámmagot szórva.
Persze szórhatunk rá gyümölcsdarabokat is, vagy akár tehetünk rá tejszínhabot, pörkölt mogyorót, vagy amit akartok.
Így garantálva, hogy néhány grammal többet hízzunk.